لخته شدن خون در رگهای سطحی (ترومبوفلبیت سطحی)
شنیده ایم که می گویند واریس نیاز به درمان ندارد .قبلا گفتیم که در واریس طنابی شدید دو عارضه بیمار را تهدید میکند یکی خونریزی و دوم لخته شدن خون .
توصیه می شود در موارد شدید بیماری واریس حتما درمان شود چون ممکن است علیرغم رعایتهای لازم بیمار دچار عارضه شود. بیماران با لخته شدن خون در پا اغلب از درد شدید و گره گره شدن و سفت شدن رگ شکایت داشته و پوست محل مورد نظر قرمز میشود. این عارضه در رگهای واریسی درمان نشده ایجاد می شود که در خطر لختگی هستند. به همین دلیل توصیه می شود برای رگ های واریسی درمان بموقع و پیشگیری کافی انجام گیرد.
اگر در پاهایتان رگ واریسی طنابی دارید:
در صورتیکه رگ واریسی شما سفت، دردناک و قرمز شده باشد دچار لخته شدن خون در واریس شده اید که از نظر علمی به آن ترومبوفلبیت سطحی میگویند لازم است همان روز به پزشک مراجعه کنید. پس از معاینه، سونوگرافی انجام می پذیرد؛ بدین وسیله وسعت و گستردگی لخته مورد ارزیابی قرار می گیرد. در اکثر موارد، تجویز مسکن و پوشیدن جوراب طبی کافی است. نیاز به استراحت نیست و ادامه فعالیت های روزانه توصیه می شود. پزشک در مواردی ممکن است داروی ضد لخته مانند انوکساپارین برای ۲ هفته تا ۳ ماه تجویز کند.
لخته شدن خون در پا
لابد برای شما هم پیش آمده که دست خود را با چاقو آشپزخانه ببرید و یا حین اصلاح صورتتان خراشی روی پوستتان ایجاد شود در این موارد در محل زخم و پارگی خون به صورت لخته در آمده و با این تغییر فرم مانع از دست رفتن خون و در نهایت حفظ حیاتمان می شود.
حال فکر کنید که لخته در داخل رگهای بدنتان به هر دلیل بوجود بیاید، در این شرایط نه تنها یک روند طبیعی دنبال نمی شود بلکه لخته شدن خون تهدیدی برای زندگی محسوب می شود و به عنوان یک عارضه جدی بایستی مورد بررسی دقیق قرار گیرد.
ممکن است لخته در شریانهای حامل اکسیژن در خون از قلب به اندامها شکل بگیرد و در این شرایط اکسیژن نتواند به قلب، مغز و یا ریه ها برسد و فرد در شرایط اورژانسی تهدید کننده زندگی مانند حمله قلبی و یا سکته مغزی قرار گیرد. همین لخته ممکن است در وریدهای انتقال خون از اندامها به سمت قلب بروز کند در این مواقع ، اغلب بروز علایم تشکیل لخته به صورت تدریجی است اما همچنان مشکلی جدی محسوب می شود.
اگر شما علایم هشدار دهنده و علل بروز لخته های مشکل آفرین را بیاموزید، بدرستی می توانید احتمال بروز آنها را کم کرده و در صورت بروز در اسرع وقت برایی دریافت اقدامات پزشکی مقتضی به مراکز درمانی مراجعه نمایید تا از پیامدهای ناگوار بعدی پیشگیری لازم به عمل آید.
لخته در اندامهای انتهایی بدن به دو صورت بروز می کند:
۱) لخته در عروق سطحی ( ترومبوفلبیت سطحی)
۲) لخته در رگهای عمقی ( DVTT)
اطلاعاتی برای پزشکان (ترومبوفلبیت سطحی)
این تصویر سونوگرافی یکی از بیماران کلینیک است که مبتلا به ترومبوفلبیت سطحی بوده که با کمی دقت متوجه می شویم که ترومبوز از ورید صافن به داخل ورید عمقی کمی برجسته شده است. این بیمار تحت درمان با آنتی کواگولان قرار گرفت.
تذکر مهم: تشخیص این مورد بالینی نبوده و نیاز به انجام سونو گرافی داپلر توسط فرد با تجربه دارد.
نکته مهم : ترومبوفلبیت سطحی میتواند فلبیت عمقی و حتی آمبولی ریوی بدنبال داشته باشد .اگر در سونو گرافی انجام شده لخته شدن خون تا مجاورت ورید عمقی گسترش یافته باشد اندیکاسیون درمان با آنتی کو اگولان دارد .
برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.