زالو درمانی و حجامت از روشهای طبیعی و مؤثر برای بهبود واریس هستند. در زالو درمانی، زالوها هنگام مکیدن خون، آنزیمها و پروتئینهای مفیدی مانند هیرودین را وارد بدن میکنند که از لختهشدن خون جلوگیری کرده و جریان خون را بهبود میدهد این روش به کاهش التهاب و تورم رگها کمک میکند.
حجامت با ایجاد یک التهاب کنترلشده، سیستم ایمنی را تحریک کرده و باعث تقویت سلولهای دفاعی بدن میشود.
این دو روش سنتی به دلیل اثرات ضدالتهابی و بهبود گردش خون، موردتوجه افرادی قرار گرفتهاند که به دنبال درمانهای طبیعی برای مشکلاتی چون واریس هستند.
فهرست موضوعات
Toggleدر جراحیهای پوست برای کاهش احتقان و پاک کردن لختههای ریز استفاده از زالو (leech therapy) میتواند باعث افزایش جریان خون و تسریع بهبودی بیمار گردد.
زالو اثری در درمان رگهای عنکبوتی نخواهد داشت و هدف اصلی زیبایی را برآورده نمیکند. محل نیش زالو روی پوست پا باقی میماند و این موضوع از نظر خانمهایی که برای زیبایی پا میخواهند اقدام به حذف رگهای عنکبوتی کنند معمولا پذیرفته نیست.
در افراد با سن کمتر از ۱۸ سال و در افرادی که مشکل شریانی مانند دیابت پیشرفته دارند در زنان باردار و بیماران دچار DVT (لخته خون عمقی) به خصوص در قسمت مچ پا نباید زالو درمانی انجام شود.
زالو درمانی اگر به صورت نابجا و درکنار زخم واریس استفاده شود بخصوص در اطراف مچ پا ممکن است باعث ایجاد زخمهای وسیعی شود که ماهها بسته شدن و درمان آنها زمان میبرد و با خطرات عفونت و… همراه است.
طب مدرن بر اساس clinical trial است یعنی هر درمانی باید آزمایشات بالینی مشخصی را با موفقیت طی کند. همانطور که در مورد واکسن کرونا انجام میشود . تاکنون تاثیر مثبت زالو در کاهش دردهای عضلانی اسکلتی مانند کمردرد گزارش شده است.
دربارهی زالو درمانی
از ۲۵۰۰ سال قبل، در هند، یونان، روم، ایران و سپس در اروپا از زالو در امور پزشکی استفاده میکردهاند. امروزه در دنیای پزشکی، اقبال بیشتری به زالو درمانی leech therapy دیده میشود. مثلا در جراحیهای پلاستیک پیشرفته، برای کاهش ورم محل بخیهها از این روش بهره میبرند. جالب آنکه بعضی از کشورها، مانند روسیه و آلمان و انگلستان از تجارت زالو و صادرات آن درآمد ارزی درخور توجهی کسب میکنند.
علم پزشکی زالو درمانی را پذیرفته است و به کار میبرد. چون این کار با سلامتی انسانها مرتبط است، در هر بخشی دقتها و ملاحظهها و احتیاطهای لازم هم صورت میگیرد.
زالو دو کار انجام میدهد:
- مکیدن خون
- تزریق بزاق به داخل خون
در طب قدیم نیز شیخ الرئیس ابوعلی سینا در کتاب «قانون» از این روش درمانی یاد کرده و در قسمتی فرموده است:
«از زالوهایی استفاده کنید که در آبهای خزهدار که محل زیست قورباغههاست، زندگی میکنند.»
درمان واریس پا با زالو
طبق دیدگاه طب سنتی، وقتی سودا در خون زیاد میشود، عروق قابلیت انعطافپذیری خود را از دست میدهند و بیماری واریس آغاز میشود. لذا برای درمان واریس، باید سودای اضافه را برداشت.
عمل سودازدایی را از طریق خوردن خوراکیهایی مانند سرکه و زنجبیل که مقدار سودا را در خون کاهش میدهند یا مالیدن روغن گیاهانی مانند روغن سیاهدانه و… انجام میدهند. پس از سودازدایی، نوبت زالوانداختن روی پا است.
نکاتی که باید در هنگام زالو درمانی بدانید
- بهترین شیوهٔ نشستن بیمار در زالودرمانی، نشستن چهارزانو یا بر روی صندلی است.
- موهای نقاط زالودرمانی برای واریس باید تراشیده و تمیز شوند.
- زالو باید حدود ۵ تا۱۰ دقیقه در محیطی خشک قرار گیرد. در این مرحله زالو را باید با دست برداشته و بر روی موضع قرار دهند.
- هر زالو طی ۱۵ تا۶۰ دقیقه، پنج تا پانزده میلیلیتر خون میمکد. این میزان ده برابر حجم بدن زالوهاست. در این مرحله، زالو باد میکند و خودش میافتد.
- بیماران باید مراقب زخم بدن خود بعد از زالوتراپی باشند، چون تا ۲۴ ساعت بعد احتمال خونریزی وجود دارد.
آیا با روش زالو درمانی به درمان قطعی واریس دست نیافتهاید؟ اگر به دنبال روشی قطعی و غیر قابل بازگشت درمان واریس هستید مقاله زیر را بخوانید:
عوارض زالو درمانی واریس پا
وقتی صحبت از خطرات زالو میشود، ضررهای احتمالی در استفاده از زالوی پزشکی مدنظر است.
- زالوی آزاد در طبیعت خطرات جدی عفونت انگلی و انتقال دیگر بیماریها را منجر میشود.
- یکی از عوارض شایع زالو درمانی این است که بعد از زالو درمانی تاثیر مثبتی ایجاد نمیشود بلکه جای نیش زالو هم باقی میماند.
در ویدئوی زیر تجربه واقعی یک بیمار و اثرات منفی و عوارض ناشی بعد از زالو درمانی را مشاهده میکنید. جناب آقای دکتر اقدسی در کلینیک تخصصی درمان واریس با انجام لیزر اقدام به درمان این بیمار کردند.
عوارض زالو درمانی واریس پا
تجربه شخصی اینجانب در بیمارانی که پس از زالو درمانی به من مراجعه کردهاند:
- دردهای مختلف بیماران اعم از درد واریس برای مدت چند هفته تا چند ماه بهبودی قابل ملاحظهای پیدا میکند.
- واریسهای رتیکولر دچار ترومبوز سطحی شده و بهمرور توسط بدن برداشته میشوند. (کبودی روی پوست بمدت طولانی باقی میماند). پس باید قبلا بیمار از این موضوع آگاه باشد.
- بسیاری از اوقات ریشه اصلی واریس جای دیگری غیر از محل برآمدگیهای واریسی است و زالو نمیتواند این ریشه را مسدود کند و همین ریشه منشا عود بیماری خواهد بود. لذا در زالو درمانی هیچگاه قول درمان قطعی و دائمی به بیمار ندهید. بفرمایید بهتر خواهی شد.
البته در تجربه این بیماران نوعی BIAS وجود دارد؛ چون بیمارانی پس از زالو درمانی مراجعه کردهاند که از نتیجه زالو درمانی راضی نبوده ند.
قابل توجه پزشکانی که زالو درمانی واریس پا انجام میدهند:
۱- در بیماران مبتلا به واریس انتهای دیستال، پا در حدود قوزک دچار اختلال تغذیهای است؛ لذا هر گونه دست کاری از جمله زالو درمانی میتواند باعث زخم گردد.
بیماری که متعاقب زالو درمانی دچار زخم شده و ۳۵ روز بعد از تدابیر معمول درمانی هنوز بهبود نیافته است.
۲- هر اقدام روی بدن انسان متضمن رعایت کامل دستور العملهای بهداشتی است و رعایت استریلیته موضعی ضروری است و عدم رعایت آن میتواند باعث عفونت شود.
۳- زیبایی: هیچ وقت برای زیباتر کردن یک پای واریسی از زالو درمانی استفاده نکنید.
۴- قبل از اقدام به درمان، سونوگرافی انجام شود و اگر درگیری ریشهای و یا رفلاکس مهمی نداشته باشد، اقدام کنید؛ چون زالو نمیتواند رفلاکس اگزیال را درمان کرده و لذا عود خواهد کرد.
۵- اگر روی رگ واریسی زالو گذاشته شود، ترومبوز خواهد کرد. و ضروری است بمدت حداقل ۲ هفته ترجحا با جوراب واریس با فشار۳۰ – ۴۰ mmhg و یا با بانداژ کمپرس شود. حتما بایستی به بیمار توصیه شود در دو هفته بعد از درمان پیاده روی بیشتری داشته و مایعات بیشتری بنوشد.
۶- از زالو درمانی روی رگهای ریز پرهیز کنید چون عملا نه تنها اثر قابل ملاحظهای ندارد بلکه اسکار بعدی آن باعث ناراحتی بیمار خواهد بود.
۷- درصورتیکه علایم عفونت یعنی درد قرمزی و یا ترشحات زخم نیش زالو مشاهده شود، دو منشأ احتمالی عفونت را مد نظر قرار دهید:
اول: استافیلوکوک اورئوس که بهدلیل مقاومت آنتیبیوتیکی، امروزه از متیسیلین استفاده میشود.
دوم: عفونت ناشی از باکتری آیرومناس هیدروفیلیا که در رودهٔ زالو زندگی میکند.
درمان این عفونت، معمولاً با نسل دوم و سوم این داروها خواهد بود:
- سفالوسپرین Cephalosporins
- کلرامفنیکول Chloramphenicol
- آمینو گلیکوساید Aminoglycosides
- فلوروکویینولون Fluoroquinolones
عکس ذیل مربوط به خانم جوانی است که جوشگاههای محل گزش زالو ۶ ماه بعد از آن باقی مانده است.
نقاط زالو درمانی برای واریس
درمان با زالو در طب سنتی با توجه به بیماری در نقاط مشخصی انجام میشود. معمولا برای درمان واریس با زالو در محدوده اطراف زانو و پشت ساق پا اینکار صورت میگیرد.
در بیماران با واریس انتهای دیستال، پا در حدود قوزک دچار اختلال خونرسانی است؛ در این بیماران پوست ناحیه قوزک پا معمولا تغییر رنگ داده و نازک میشود؛ هر گونه دستکاری در نزدیکی قوزک پا با خطر جدی عفونت و زخم واریس مواجه است. برای پیشگیری از مشکلات جدی زخم واریس مقاله علائم زخم واریس و راهای درمان آن را مطالعه کنید.
درمان رگهای عنکبوتی با زالو درمانی
در این فیلم بیماری را میبینید که برای درمان رگهای عنکبوتی به درمان واریس با زالو روی آورده است که متاسفانه رگهای عنکبوتی به شدن افزایش یافته و جای نیش زالو بر روی بدن وی باقی مانده است.
اگر دچار واریس هستید و برای درمان عمل نکردهاید پیشنهاد میکنیم مقاله عوارض و خطرات واریس را مطالعه کنید
درمان واریس پا با حجامت
حجامت اصطلاحاً به روشی از خونگیری اطلاق میشود که جهت درمان بعضی از مشکلات مانند دردهای مزمن بکار میرود.
قدمت حجامت در ایران به قبل از اسلام میرسد، بهرام گور پادشاه ساسانی چون درمان بیماری خود را منحصر در حجامت یافت دستور داد حجامت در ایران رایج شود. ولی این کار به قصد زیبایی و درمان سریع واریس نه تنها سودی ندارد بلکه میتواند باعث ایجاد جوشگاه نازیبا شود.
در این ویدیو جناب آقای پروفسور دکتر مهـــــرداد اقدسی، متخصص قلب و فلوشیپ، فوق تخصصی اینترونشنال عروق، مشاور ارشد بیماریهای وریدی درباره نقش حجامت و زالو درمانی در تسکین درد برای افرادی که مبتلا به واریس هستند توضیحاتی را ارائه میکنند.
جایگاه زالو درمانی در طب سنتی ایرانیان
شیخالرئیس ابنسینا باب مبسوطی پیرامون زالو دارد و چنین میفرمایند:
از زالوهایی که کرک ریزو نرم دارند یا لاجوردی رنگ هستند پرهیز کنید زیرا دچار غشی، خونریزی، تب، سستی و قرحههای بدخیم خواهید شد. از زالویی استفاده شود که در آبهای خزهدار که محل زیست قورباغههاست نمو کرده و نه زالویی که در آبهای گلآلود سیاه بوده است. زالو بهتراست «حجامت» خون تباه را از عمق بدن بیرون میکشد.
آموزش زالو درمانی در طلب سنتی ایرانیان
زالو را ابتدا سرازیر نگهدارید تا استفراغ کند و محتویات شکمش بیرون آید سپس اندکی خون بره به او بدهید. سپس موادچسبنده و کثیف بدن او را با بوراکس پاک کنید (استفاده از مواد صابونی عطردار مضراست) و جایی را که میخواهید زالو بگذارید با دست مالش دهید تا سرخ شود. اگر جای زالو انداختن را با گل سرشور یا خون اندود کنند. زالو بهتر میچسبد. بهتر آن است که پس از جدا شدن زالو، محل گزش او را حجامت برنهید تا احیاناً اگر آزاری و عفونتی براثر نیش زالو عارض شده، از بین برود اگر پس از زالو اندازی خون بند نمیآید مازوج سوخته، نوره، خاکستر یا سوده نرم( یا پودر باقلا و زردچوبه) استعمال شود.
زالو درمانی برای بیماریهای پوستی
زالو درمانی برای بیماریهای پوست از قبیل جوشها، دملها، لکههای سیاه و نقطههای سیاه و سپید و . . . مفید است.» در طب عامیانه نیز زالو در کوچه و بازار به فروش میرسیده و تا حدود سیسال قبل، همه میدانستند که برای علاج زخم چرکین و دمل بهترین درمان زالو اندازی است. یا برای پیشگیری از فساد دهان و لثه و داشتن دندانهای محکم باید بناگوش را زالو گذاشت.
درمان واریس پا با زالو در زمان قدیم
مخبرالسلطنه در کتاب خاطرات وخطرات حکایتی جالب نقل میکند : «جهانگیرخان وزیر صنایع دچار قانقریا شد و دکتر تولوزان فرانسوی (پزشک مخصوص دربار) دستور به قطع پای ایشان داد. آشنایان جهانگیرخان با قطع پا مخالفت ورزیده و میرزاحسنخان جراح باشی محله را به عیادت جهانگیرخان آوردند. او پس از معاینه گفت به من یازده روز فرصت دهید تا این پا رامعالجه کنم. میرزاحسن در سه نوبت زالوی زیادی به پای بیمار انداخت و پس از یاده روز از تولوزان فرانسوی دعوت کردند که پا را ملاحظه کند. تولوزان وقتی پا را دید، بهبودآن را تأیید کرد و از اینکه قبلاً به میرزاحسن ناسزا گفته بود معذرت خواهی کرد و دویست تومان به میرزاحسن داد»
برای واریس به چه دکتری مراجعه کنیم؟ دکتر واریس خوب را چطور بشناسیم؟
با سلام آیا با زالو انداختن واریس برطرف میشه.چطور میشود جلوگیری کرد مرس
بیماری واریس با زالو برطرف نمی شود ولی درد تان کم می شود. اگر دنبال زیبایی پاهایتان هستید زالو نیندازید چون جای نیش زالو بد منظره است ومعمولا به راحتی محو نمی شود. برای افرادی که دنبال راهی برای رفع درد به صورت موقت هستند زالو گزینه مناسبی است.برای اطلاع از روش درمانی مناسب برای شما میتوانید با ارسال عکس از ما مشاوره بگیرید در واتس اپ 09351802288
آيا حجامت براي بيماري واريس خوب است؟
حجامت ممكن است باعث سبكتر شدن پاها شود.برای گرفتن مشاوره میتوانید با ارسال عکس در واتس آپ این شماره اقدام کنید 09351802288
سلام وقت بخیر
من پای چپم واریس شدید دارد خانم دکتر برای من سونوگرافی داپلر اندام تحتانی چپ و راست نوشته
بنظرتون از روش جراحی بالیزراستفاده کنم ؟
آیا زالو درمانی میتواند مفید باشد؟
سلام وقت شما بخیر
لطفا از نقاط واریسی پای خود برای ما در واتس اپ 09365066105عکس ارسال کنید که شمارا بهتر راهنمایی کنیم
سلام و خسته نباشید همسر من واریس پا داره ی وکتر ب صورت حجامت خواستن درمان کنن ک متاسفانه الان پای همسرم دچار عفونت شده میشه راهنمایی کنید برای درمانش چ کاری انجام بدیم ممنون میشم و درضمن درد شدیدی هم داده
سلام وقت شما بخیر
لطفا از نقاط واریسی پای همسرتون در واتس اپ 09365066105برای ما عکس ارسال کنید که بهتر شمارا راهنمایی کنیم
سلام خانومی ۳۴ ساله هستم رگ های عنکبوتی قرمز وآبی پشت زانو و روی ساق پا و مچ پا و قسمتی روی ران ها ایجاد شده که قبل از اینکه رگ ها از رو پوست دیده بشن آن قسمت میسوزه و بعد میان رو سطح پوست و حتی ایستادن کوتاه هم باعث درد و سوزش بیشتر میشه در پاهام میشود دکتر طب سنتی زالو درمانی رو پیشنهاد دادن مراجعه نکردم چون برگشت پذیر بود لطفا راهنماییم کنید
سلام وقت شما بخیر
لطفا از وضعیت رگ های عنکبوتی خود در واتس اپ 09372248415 عکس ارسال کنید که شمارا بهتر راهنمایی کنیم .
سلام من پای چپم واریس داره چند بار زالو استفاده کنم من پارسال یک دفعه زالو انداختم اثری نداشت آیا اپامه دهم?
سلام وقت بخیر
زالو درمانی راه درمان واریس نیست در خوشبینانه ترین حالت فقط یکی دو ماه پای شمارا سبک خواهد کرد و شما احساس بهتری خواهید داشت اما بعد از گذشت این مدت دوباره رگ های واریسی شما به حالت اول باز خواهند گشت
حتی گاها لک های جای نیش زالو به واریس های پای شما اضافه شده و تاثیر منفی در زیبایی پاهای شما خواهد داشت
بهتر است عکس پاهای خود را در واتس اپ 09365066105 ارسال کنید که در رابطه با درمان شمارا راهنمایی کنیم
حدود یک ماه است که از پشت جفت ساق پاهایم حجامت کردم و خونم بسیار غلیظ و لخته بود که مجبور شدم که از ساق پای راستم 7 بار خون بگیرم و متاسفانه بعد از حجامت درد شدیدی در بالای زانو و پشت زانو دارم و رگهای عنکبوتی اطراف زانو بسیار درد میکند و منجر به این شده که نمیگذارد راه بروم و سر پا بایستم و شبها از درد نمی توانم بخوابم لطفا بنده را راهنمای بفرمائید باسپاس از بذل و توجه شما .
با متخصص روماتولوژی مشورت بفرمایید
سلام آقای دکتر وقتتون بخیر
درمان واریس پا با حجامت آیا تاثیری در بهبودی واریس پای خفیف دارد؟
ممنون از پاسخگویی شما دکتر گرامی
سلام
این روش منجر به درمان واریس نمی شود مثل قرص مسکن می ماند که برای مدتی درد را تقلیل می دهد . در واریسهای خفیف اگر جنبه زیبایی مدنظر شماست حجامت نه تنها مفید نیست بلکه با ایجاد شیارهای روی پوست ظاهر پا را بدتر هم می کند
سلام دختری ۳۲ساله هستم واریس پادارم پشت ساق پای راستم شدیدهم هست میخوام بارداربشم ممکنه مشکلی برام پیش بیاد راهنماییم کنیدممنون
این بستگی به نوع واریس دارد اگر رگهای عنکبوتی ریز دارید نگران نباشید. ولی واریسهای برجسته نیاز به درمان قبل بارداری دارند
باسلام،آیا برای رفع رگهای عنکبوتی یا همان واریس چشمی زالوددرمانی جواب میدهد؟
دکتر این روش را برای رگهای روی صورت که بیشتر جنبه زیبایی دارند تایید نمی کنند.
منکه بازالو پدرم در آمد سه روز به اندازه یک کف دست جای زالوها ورم کرد و سه روز تمام خارش شدید و غیر قابل تحمل داشتم و داروهای صد آلرژی بعد یک هفته بمن کمک کرد وذره اب از واریس های پاهایم نیز کم نشد بنظر من کارِکاملا احمقانه ودور از علم هست🥲
روشهای سنتی قطعا درمان واریس را نمی تواندد تکمیل کنند