واریس پا

رابطه واریس و فشار خون بالا چیست؟

واریس و فشار خون

“رگهای واریسی بیشتر از آنکه برای سلامتی ضرر داشته باشند، مشکل زیبایی محسوب می شوند”. این یک برداشت عمومی از واریس است در حالیکه مشکلات وریدی از جمله واریس در صورتیکه درمان نشود می تواند منجر به بروز مشکلات جدی شود. در این مقاله رابطه واریس و فشار خون را بررسی می‌کنیم.

آیا فشارخون بالا ممکن است بخاطر واریس باشد؟

شاید پاسخ این سوال شما را متعجب کند که جواب مثبت است. در برخی موارد واریس باعث بالا رفتن فشارخون می شود. برای اینکه مشخص شود در چه مواردی واریس فشار خون را بالا می برد، چند سوال را پاسخ می دهیم تا ارتباط واریس و فشار خون بالا بهتر مشخص شوند.

رگهای واریسی چیست؟

رگهای واریسی وریدهای مسئول انتقال خون به سمت قلب هستند که دچار اختلال شده اند و به صورت پیچ خورده و برجسته معمولا در پاها رویت می شوند. واریس می تواند در هر نقطه ای از بدن بروز کند اما به واسطه نیروی جاذبه زمین و فشار کار بیشتر در وریدهای پا محتمل تر است.

ارتباط بین فشار خون بالا و داشتن رگهای واریسی در برخی مطالعات دیده شده اما محققین هنوز به درستی از چگونگی این ارتباط مطلع نیستند. سیستم گردش خون در بدن وظیفه پمپ خون در بدن را به عهده دارد. نارسایی در هر جزء این سیستم، سایر بخش‌های این سیستم را برای جبران ناکارآمدی پیش آمده به فعالیت بیشتر وا می‌دارد. اختلال در عملکرد وریدها به دلیل نارسایی دریچه‌های لانه کبوتری باعث بروز فشارخون بالای وریدی در پاها می‌شود. عدم درمان رگهای واریسی پا، با پرفشاری خون پیوسته در وریدهای پا، تضعیف وریدها و تشدید واریس همراه است.

اگر به هر علتی برگشت خون با اختلال مواجه شود، خون در وریدها به عقب برگردد، جمع شده، به‌مرور سیاهرگ‌ها گشاد و به‌صورت رگ‌های پیچ‌خورده، برجسته و گره‌دار درمی‌آیند و دچار نارسائی می‌شوند.

عوارض واریس

علت واریس و فشار خون بالا

بعضی ریسک فاکتورهای فشارخون بالا و واریس یکسان هستند که از جمله می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

۱. بالاتر رفتن سن

هرچه سن بالا می رود احتمال بروز فشارخون بالا و واریس هم بیشتر می شود. آقایان در حول و حوش سن 45 سالگی و خانم‌ها در حدود 65 سالگی بیشتر دچار فشارخون بالا می شوند. به‌علاوه وریدها هم با بالا رفتن سن نارسا شده و واریس بروز می کند.

۲. چاقی و بالا رفتن وزن

به عنوان یک عامل بالقوه در ایجاد واریس و بالابردن فشار خون شناخته می شود. وزن بالا حجم خون در گردش را بیشتر می کند و مستلزم فشار بیشتر برای جریان خون در سیستم قلب و عروق است. همچنین وزن بالا باعث تحت فشار قرار گرفتن وریدهای پا و در نهایت واریس می شود.

 

۳. سبک زندگی بی تحرک

نشستن‌های طولانی و ورزش نکردن از دیگر وجوه تشابه بین بیماران واریسی و فشارخونی است. در افراد با فعالیت بدنی کم، ضربان قلب به نظر می‌رسد بالاتر از افراد با تحرک متوسط است. از طرفی بی‌تحرکی باعث چاقی است و به‌خوبی ارتباط چاقی و واریس و فشارخون بالا را مشخص می‌کند.

 

همه بیماران مبتلا به فشارخون یا یکی از اعضای خانواده آنها، نیاز است یاد بگیرند چگونه فشارخون اندازه‌گیری می‌شود.

خواندن فشار خون

رگ واریسی ، ورید طبیعی

سؤالات شایع بیماران

من فشارخون بالا دارم، آیا واریس من به‌خاطر فشارخون بالا به وجود آمده است؟

در اغلب موارد واریس یک مشکل ارثی است. همه مبتلایان به فشارخون، واریس نمی‌گیرند ولی واریس به‌عنوان یک علامت در بیماران فشارخونی شناخته می‌شود.

واریس در زنان بیشتر از مردان است که تغییرات هورمونی در یائسگی، بارداری و استفاده از قرص‌های ضدبارداری را می‌توان عاملی مؤثر در این تفاوت معرفی کرد. از طرفی باوجوداینکه فشارخون بالا در مردان بیشتر از زنان است اما در خانم‌ها در دوره‌هایی که نوسانات هورمونی بروز می‌کند ریسک ابتلا به فشارخون بالا به نحو چشمگیری بالا می‌رود. پس تغییرات هورمونی هم به‌صورت مشترک باعث فشارخون بالا و واریس در بانوان می‌شود.

دکتر مهرداد اقدسی، متخصص واریس در تهران

author-avatar

درباره دکتر مهرداد اقدسی

پروفسور دکتر مهـــــرداد اقدسی، متخصص قلب و فلوشیپ فوق تخصصی اینترونشنال عروق ، مشاور ارشد بیماریهای وریدی و استاد افتخاری دانشگاههای علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی

8 دیدگاه در “رابطه واریس و فشار خون بالا چیست؟

  1. Val گفت:

    سلام آقای دکتر، مادرم ۸۳ سال سن دارند و داروهایی که روزانه مصرف می کنند به شرح زیر است: کاپتوپریل ۵۰ سه عدد، کلسیم ۲۰۰۰ میلی گرم، فلوکستین یک عدد، منتورال ۵۰ دو عدد، آسپیرین ۸۰ یک عدد، آتورواستاتین ۴۰ یک عدد، هیدروکلروتیازید نصف قرص. دکتر وی کاردیلول ۲۵/۶ را جایگزین کرده است، اما فراموش کردیم که جایگزین کدام دارو یا داروها کرده است. دکتر وی را نیز پیاد نمی کنیم که از ایشان بپرسیم. جنابعالی چه توصیه ای دارید

    1. دکتر مهرداد اقدسی گفت:

      سلام وقت شما بخیر

      كارديلول جايگزين متورال شده است.

  2. علی گفت:

    سلام و عرض ادب
    بنده علی ۳۹ساله هستم الان حدود۴ساله فشارخون عادی روزمره من ۱۴روی ۹است و گاهی مینیموم فشارم به ۱۰هم میرسه
    در پاهام هم واریس ریز بود ولی در حال حاضر زیاد شده و البته پشت پای راستم از بچگی یک پیچیدگی رگ بزرگ بود
    الان سوزش واریس هام زیاد شده و برجستگی ها هم زیاد شده
    بابت فشارخون تست اکو قلب دادم مشکلی نداشت
    آزمایش خون هم دادم چربی و قند ندارم فقط تریگلیسیریتم پایین است
    دکترها میگن عادیه
    میخواستم نظر شما را بدونم
    مشکل خاصی ندارم ولی لب هام همیشه سیاه رنگ است ولی از لحاظ جسمی مشکلی ندارم و اهل هیچ سیگار و غیره هم نیستم
    ممنون میشم جواب بدید

    1. دکتر مهرداد اقدسی گفت:

      لام وقت شما بخیر

      لطفا از ظاهر رگ هایی که میفرمایید اینجا یا در واتس اپ 09351802288برای ما عکس ارسال کنید که شمارا بهتر راهنمایی کنیم .

  3. سهیلا گفت:

    درودوعرض ادب من ۳۵سالمه خانم هستم مدت یکسال دردهایی مثل فرورفتن چیزتیزی درقلبم روحس میکردم وچون مشکلات زیادی درزندگیم بودهم پسرمریض هم دختری که واقعانیازبه توجه داشت وارهمسرم هم جداشده بودم وچون معلم مقطع ابتدایی هستم وسرکلاس بایدصبرزیادی داشتم این مشکل روکه اواخربه روزی چندبارهم رسیده بودپای مشکلات عصبی گذاشتم وپیگیرنشدم الان یکسال بعدش دردهایی که بعضی اوقات به یک ربع هم میرسیددر قسمت چپ سینه داشتم الان چندین مرتبه میشه که دست وپاهام ومخصوصاناخن های شون کبودمیشه ونفسم میره تابعضی اوقات تاده دقیقه به زورنفس میکشم که نفسم دوباره بیاددکترپریروزدیگه حالم خیلی بدشدبادخترم رفتم بیمارستان اماتشخیص دکترعمومی هیستریک بودوباخواب وآوروآرام بخش بهترشدم واومدم خونه اماهمش نگرانم که نکنه مشکلم جدی ترباشه لطفاراهنماییم کنیدعکس نوارقلب وآزمایشمم اگه شدمیفرستم ممنون ازلطفتون

    1. دکتر مهرداد اقدسی گفت:

      سلام وقت بخیر

      بعيد است قلبي باشد
      اما احتیاطا حضوري با متخصص قلب مشورت كنيد

  4. حیدرزاده گفت:

    هفته پیش مادرم فشارش رفته بود نفسش تنگ شده بود و به سختی نفس میکشید بعد چند دقیقه خوب شد اما از اون به بعد از زیر زانو به پایین هردوپا غیر عادی است و حالت بی حسی و درد دارند دیروز آمپول ویتامین D زدند کمی بهتر شدن اما امروز میگن درد نداره ولی سر هست، چه باید کرد؟ مشکل از کجاست؟

    1. دکتر مهرداد اقدسی گفت:

      نیاز هست توسط یک متخصص قلب وعروق معاینه شوند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *