از خطرات واریس در بارداری آگاه باشید!
یکی از شکایتهای شایع در بین زنان باردار گشاد شدن عروق و ظاهر شدن رگهای طنابی شکل یا همان رگهای واریسی در پاها است. حال به بررسی علل واریس در بارداری و درمان واریس پا می پردازیم.
درمان واریس بارداری
آخرین سوالی که در تاریخ 12 مرداد 99 از دکتر اقدسی در مورد واریس بارداری شده است.
من ماه پنجم بارداری هستم پاهام رگهای واریسی زده برای درمان چیکارکنم البته قبل بارداری هم واریس داشتم الان بیشترشده
نگران نباشید. اکثر خانمها در زمان بارداری دچار درجاتی از واریسهای خفیف تا شدید می شوند.
- مواظب باشید زیاده از حد و خارج از محدوده توصیه شده وزن اضافه نکنید. در خصوص مقدار افزایش وزن متناسب با وزن و قدتان با متخصص زنان مشورت نمایید.
- از یبوست با مصرف مایعات و فیبر پیشگیری شود.
- پیاده روی و تحرک داشته باشید.
- توصیه می کنم شش ماه بعد از زایمان برای درمان واریس خود مراجعه کنید.
واریس در بارداری چیست؟
در حدود یک سوم از زنان واریس در بارداری را تجربه می کنند. در طول بارداری بدن مادر دچار یک سری تغییرات طبیعی فیزیولوژیک می شود که شرایط را برای رشد بهتر جنین مهیا می سازد. برخی از این تغییرات ممکن است عوارض ناخواسته ای را برای سلامت مادر به همراه داشته باشد.
انواع واریس در بارداری
در ادامه با انواع واریس بارداری آشنا خواهید شد:
واریس پا در بارداری
یکی دیگر از انواع واریس که ممکن است زنان باردار به آن مبتلا شوند واریس پا می باشد. به علت انقباضات عضلات و اضافه وزن ممکن است واریس پا نمایان شود.
دو نوع واریس در دوران بارداری روی پاها نمایان می شوند :
واریس طنابی
واریس طنابی که بهتر است در این مورد با پزشک زنان و دکتر قلب و عروق مشورت شود . البته در بارداری اقدام درمانی صورت نمی گیرد اما لازم است پزشک خود را در جریان بگذارید تا اقدامات پیشگیرانه صورت گیرد.
واریس مویرگی
رگهای عنکبوتی و واریس ریز را اغلب خانمها در بارداری تجربه می کنند .
این نوع واریس مویرگی بعد از دو بار زایمان ایجاد شده است. خطری ندارد. مشکل و عوارض بعدی لخته شدن خون ندارد.
جوراب واریس نیازی ندارد. ولی اگر از نظر ظاهری برای بیمار مشکل ساز باشد میتوان به روش تلفیقی لیزر سطحی و میکرو اسکلروتراپی آنرا خیلی بهتر کرد.
واریس واژن در بارداری
یکی از انواع واریس بارداری که موجب نگرانی بانوان میشود واریس دستگاه تناسلی در بارداری است که به نام واریس واژن یا واریس ولو شناخته می شود، است. تقریبا 10 درصد خانمهای باردار طی ماه پنجم دومین بارداری خود، علائم واریس ولو را نشان می دهند. بسیاری از بانوان از عنوان کردن این مشکل خجالت می کشند، بنابراین آمار دقیقی از این مسئله در دسترس نیست.
خطرات واریس واژن در بارداری
واریس واژن احتمالاً روی نحوه زایمان شما تأثیر نمی گذارد. این رگ ها جریان خون کم دارند. در نتیجه، حتی اگر خونریزی نیز رخ دهد، به راحتی قابل کنترل است. به طور معمول واریس واژن در حدود شش هفته پس از زایمان از بین می روند.
واریس شکم در بارداری یا گرفتگی سیاهرگ شکم
واریس شکم معمولا به دنبال لخته شدن خون در رگهای عمقی لگن و سیاهرگ اصلی شکم بوجود میآید. چون راه اصلی سیاهرگی بسته شده است. این رگهای واریس به صورت جبرانی عمل کرده و به نحوی در واقع کمک به برگشت خون میکنند. راه درمان آنها این است که رگ اصلی لخته شده را بتوسط استنت وبالون باز کنیم.
این روش درمان را ونوپلاستی میگویند که در بیمارستان انجام میشود. پس از انجام ونوپلاستی موفق به مرور واریس شکم خود به خود جمع و کوچک میشود. راه درمان اینست البته نیاز به مشاوره حضوری دارد.
علت واریس بارداری
از جمله تغییرات فیزیولوژیک که واریس بارداری را بوجود می آورند به موارد ذیل می توان اشاره کرد.
بالا رفتن سطح هورمون پروژسترون
سطح خونی این هورمون همگام با پیشرفت حاملگی بالا می رود، از جمله عملکردهای آن می توان به شل شدن و انبساط رگها و دریچه های لانه کبوتری اشاره کرد. این امر باعث حرکت کندتر خون در پاها و انباشت خون در وریدهای پا می شود که باعث ایجاد واریس در بارداری و افزایش خطر ایجاد لخته خون در پاهاست.
افزایش حجم خون در گردش
میزان خون در گردش در طی بارداری بمنظور تامین نیازهای روزافزون جنین در حال رشد تا 50 درصد افزایش می یابد که به نوبه خود باعث افزایش حجم خون موجود در رگهای پا و واریس بارداری می شود.
بزرگ شدن رحم
همگام با رشد جنین و اتساع رحم، فشار بیشتری به رگهای حامل خون از قلب به سمت پاها و یا از پاها به سمت قلب وارد می شود. که این فشار مانع از جریان راحت خون شده و باعث انباشت خون در وریدها و واریس بارداری می شود.
برای پیشگیری از بروز واریس در بارداری و یا تشدید آن در زنان باردار راهکارهایی وجود دارد که برای داشتن بارداری سالم به زنان باردار توصیه می شود تا از آن پیروی کنند.
مشورت با پزشک در صورت ابتلا به واریس در بارداری
- اگر تصمیم دارید اقدام به بارداری نمایید، درصورت ابتلا به واریس در بارداری قبلی یا سابقه خانوادگی واریس حتما با پزشک متخصص واریس مشورت و سلامت عروق پایتان را چک کنید.
- در مورد میزان مطلوب افزایش وزن در طی بارداری و الگوی افزایش وزن توصیه شده طی ماههای مختلف بارداری با پزشک متخصص زنان یا متخصص تغذیه مشورت کنید. حفظ وزن مطلوب و اجتناب از افزایش وزن بیش از حد می تواند فشار وارده به رگها را تعدیل کند.
- در صورت توصیه پزشک یا ماما به شما برای استراحت مطلق حتما در خصوص پوشیدن جوراب فشاری به منظور پیشگیری از بروز لخته خون در پا از ایشان مشورت بگیرید.
حتما بخوانید
آیا لخته خون در بارداری خطرناک است؟ علل ایجاد لخته خون در بارداری چیست؟ جهت کسب اطلاعات بیشتر بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
کدام واریس ها قبل بارداری باید درمان شود؟
پرسشهای متداول و پاسخ دکتر مهرداد اقدسی را ادامه مطالعه کنید:
آقای دکتر میخواهم باردار شوم آیا لازم است این واریسها را قبل از بارداری درمان کنم ؟
واریس مویرگی خطری در بارداری ندارد بعلاوه این رگها در بارداری اضافه می شوند، ولی مشکلی ایجاد نمیکند و نیاز نیست قبل از بارداری درمان کنید.
مراجع کننده محترم دیگری پرسیدهاند:
من قصد باردار شدن دارم واریسم رو قبل از بارداری درمان کنم یا بعدش؟
با توجه به عکس بنظر میرسد واریس طنابی ریشه دار است. با توجه به اینکه وجود واریس طنابی در طول بارداری احتمال ابتلا به لخته شدن خون را بالا میبرد توصیه میشود قبل از بارداری درمان شود.
و سوال دیگری که مراجعکنندههای بسیار میپرسند به صورت زیر است:
من ۲۸ساله و دارای واریس پا هستم که شدت این واریس بعد از بارداری م اتفاق افتاد میخواستم اگه ممکنه بگید تا کی فرصت درمان هست؟ و بنظرتون درمان رو بذارم برای بعد بارداری دوم چون شنیدم که میگن دوباره برمیگرده یا لازم نیست؟
واریس طنابی ریسک بارداری را بالا میبرد (خطر بروز لخته خون در بارداری بیشتر می شود) و بهتر است قبل از بارداری درمان شود.
همانطور که تجربه داشتید بارداری باعث بروز واریس میشود ولی دلیل نمیشود که واریس طنابی را درمان نکنید.
پیشگیری از واریس بارداری
یکی از کلید های اصلی پیشگیری از واریس بارداری تقویت گردش خون میباشد. در ادامه راهکار های تقویت گردش خون و پیشگیری از واریس بارداری را برای شما عزیزان گردآوری کرده ایم.
پیروی از برنامه ورزشی منظم
برای بهبود گردش خون و کمک به تقویت جریان خون در اندامها به زنان باردار توصیه میشود ورزش کنند. در حال حاضر پیاده روی سریع به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه و داشتن نرمشهای متناسب با شرایط مادر توصیه میشود.
بالا قراردادن پاها
تکیه پاها به دیوار به صورتی که بالاتر از سطح قلب قرار بگیرند برای چند بار در طی روز به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه میتواند به مادران کمک کند.
دراز کشیدن به پهلوی چپ در زمان خواب
در این حالت کمترین فشار در محیط شکمی بر روی رگها ایجاد می شود و جریان خون به سمت قلب تسهیل می شود. بهتر است مادر در زمان خواب به پهلوی چپ بخوابد و از بالش بین زانوها و پا استفاده کند تا فشار وارد به پاها به حداقل برسد.
گنجاندن منابع ویتامین C، E و A
گنجاندن این منابع در رژیم غذایی روزانه می تواند برای حفظ سلامت عروق مفید باشد.
پا روی پا نیندازید
در زمان نشستن پا روی پا نیاندازید.
ایستادن و نشستن طولانی مدت
از ایستادن و نشستن طولانی بدون هیچ حرکت و تغییر حالت بدن بپرهیزید.
تغییر حالت بدنی
حداقل هر 30 تا 45 دقیقه یکبار حالت بدنی خود را تغییر دهید تا به بهبود جریان خون کمک کنید.
پیشگیری از یبوست
درطول بارداری توصیه های مرتبط با پیشگیری از یبوست را بکار بگیرید. یبوست یکی از عوارض فیزیولوژیک بارداری است که می تواند با افزایش فشار به عروق و بروز واریس همراه باشد.
در ویدیو زیر میتوانید به طور خلاصه و مفید، راهکارهای پیشگیری از واریس بارداری را مشاهده کنید:
درمان واریس واژن در دوران بارداری
دکتر مهرداد اقدسی می گوید درمان خاصی برای واریس واژن حین دوران بارداری توصیه نمیشود. با این حال میتوان آن را با راهکاری زیر تسکین داد.
راهکار های مقابله با واریس واژن در حاملگی
- استفاده از جوراب واریس و گنهای مخصوص بارداری
- کمپرس سرد جهت جلوگیری از ورم رگ های واریسی
- استفاده از پدهای بهداشتی مخصوص بانوان
- در یک حالت خاص نمانید بلکه پوزیشنهای نشستن و ایستادن را تغییر دهید.
- اگر احساس خارش دارید از پماد زینک اکساید استفاده کنید تا خارش شما کم شود.
- در دوره بارداری اگر پزشک صلاح بداند برای پیشگیری از ترومبوز در مادران در معرض خطر بیشتر بروز ترومبوز، هپارین تزریقی در سه ماه دوم یا سوم به مدت ۵ روز تجویز می کند.
جوراب طبی در دوران بارداری
امروزه انواع مختلف جوراب واریس مختص زنان باردار موجود است تا حین بارداری با پوشیدن این جورابها بتوانند از ایجاد ورم و درد ساق پاها جلوگیری نموده و به وریدهای پا در حفظ حالت ارتجاعی و برگشت به وضعیت اولیه پس از زایمان یاری برسانند. بهترین زمان پوشیدن جوراب صبحها قبل از برخاستن از بستر است و زمان استفاده از آن در طی روز می باشد.
رگ های واریسی دوران بارداری چه زمانی از بین می روند؟
رگ های واریس پدیدار شده در اغلب بانوان در بازه زمانی ۶ ماه پس از زایمان و بچه دار شدن به میزان قابل توجهی محو شده و از بین می رود. اما احتمال این تغییر خوشایند در مادران با بارداریهای مکرر و با فاصله زمانی کم کاهش می یابد.
در هر صورت اگر پس از طی شش ماه از زایمان، رگهای واریس محو نشدند نیاز به بررسی توسط متخصص و انجام اقدامات درمانی بمنظور پیشگیری از واریس می باشد. بعلاوه در صورتیکه در بارداری خود رگ های واریسی را تجربه نمودید و قصد بارداری مجدد دارید قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.
کلینیک تخصصی درمان واریس دکتر مهرداد اقدسی
نظرات بسته شده است، اما بازتاب و پینگ باز است.